Έρευνα και διάσωση 3/3

Πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε τις επιπτώσεις ενός ακραίου καιρικού φαινομένου στον άνθρωπο και στο περιβάλλον;

 

Σκοπός του μαθήματος:

  1. Διερεύνηση διάφορων ακραίων καιρικών φαινομένων τα οποία μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ζωή του πληθυσμού μιας συγκεκριμένης περιοχής.
  1. Κατασκευή και προγραμματισμός μιας μηχανής που θα έχει ως σκοπό να μεταφέρει ανθρώπους ή ζώα σε ασφαλή περιοχή ή να μεταφέρει είδη πρώτης ανάγκης σε μια πληγείσα περιοχή.
  1. Καταγραφή και παρουσίαση πολλαπλών λύσεων που σχεδιάστηκαν και αιτιολόγηση γιατί κάθε λύση που σχεδιάστηκε καλύπτει τις ανάγκες του προβλήματος.

 

 

 

  1. Στάδιο κατασκευής

 

Χρησιμοποίησε τα τουβλάκια:

  • Κατασκεύασε ένα ελικόπτερο το οποίο θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να συνδράμει σε μια πληγείσα από κάποιο ακραίο καιρικό φαινόμενο περιοχή.
  • Αξιοποίησε τον αισθητήρα κίνησης, ώστε όταν το ελικόπτερο προσγειώνεται ο αισθητήρας να βλέπει το έδαφος.

 

Εργασία 1: Δημιούργησε ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθάει το πλήρωμα του ελικοπτέρου να μετράει τα ζώα τα οποία έχει διασώσει, χωρίς την χρήση του αισθητήρα κίνησης. 

Στο ακόλουθο πρόγραμμα χρησιμοποιούμε τρία τμήματα κώδικα. Το κάθε ένα τμήμα θα εκτελεστεί όταν πατηθεί το αντίστοιχο  Start Block που υπάρχει μπροστά.

  • Το πρώτο τμήμα κώδικα όταν εκτελεστεί θα θέσει έναν μετρητή ίσο με το μηδέν.
  • Το δεύτερο τμήμα κώδικα θέτει την δύναμη του κινητήρα να είναι ίση με 8 και εκκινεί τον κινητήρα προς μια κατεύθυνση για 5 δευτερόλεπτα. Στο βασικό μοντέλο αυτό θα επιτρέψει στο ελικόπτερο να ανεβάσει τα σχοινιά. Όταν τα σχοινιά φτάσουν πάνω, τότε στον μετρητή θα προστεθεί +1. Αυτό ισοδυναμεί με μια επιπλέον διάσωση.
  • Το τρίτο τμήμα κώδικα θα κινήσει τον κινητήρα στην αντίθετη κατεύθυνση άρα το ελικόπτερο θα κατεβάσει τα σχοινιά.

 

 

 

Εργασία 2: Δημιούργησε ένα πρόγραμμα το οποίο θα βοηθάει το πλήρωμα του ελικοπτέρου να μετράει τα ζώα τα οποία έχει διασώσει, με την χρήση του αισθητήρα κίνησης. 

Στο ακόλουθο πρόγραμμα χρησιμοποιούμε τέσσερα τμήματα κώδικα. Το κάθε ένα τμήμα θα εκτελεστεί όταν πατηθεί το αντίστοιχο  Start Block που υπάρχει μπροστά.

  • Το πρώτο τμήμα κώδικα όταν εκτελεστεί θα θέσει έναν μετρητή ίσο με το μηδέν.
  • Το δεύτερο τμήμα κώδικα εκκινεί τον κινητήρα προς μια κατεύθυνση. Η επόμενη εντολή (wait until) θα κάνει τον κώδικα να περιμένει εως ότου ο αισθητήρας κίνησης εντοπίσει  το έδαφος (το ελικόπτερο προσγειώνεται ή ρίχνει τα σχοινιά). Όταν εντοπίσει το έδαφος θα εκτελεστούν τα επόμενα block του κώδικα οπότε στον μετρητή θα προστεθεί + 1 (μια επιπλέον διάσωση) και θα ανάψει το πράσινο φως για ένα δευτερόλεπτο.
  • Το τρίτο τμήμα κώδικα θα σταματήσει τον κινητήρα.
  • Το τέταρτο τμήμα του κώδικα ενεργοποιεί τον κινητήρα προς την αντίθετη κατεύθυνση ( το ελικόπτερο απογειώνεται ή ανεβάζει τα σχοινιά).

 

 

Εργασία 3: Κατασκεύασε ένα πρόγραμμα το οποίο θα προσαρμόζει την ταχύτητα με την οποία κατεβαίνει το σχοινί από το ελικόπτερο αναλόγως με την περίσταση. 

 

Σε κάποιες περιπτώσεις χρειάζεται το σχοινί να κατέβει αργά για να υπάρχει ακρίβεια, άλλες φορές πρέπει να κατέβει γρήγορα άμα υπάρχει επιτακτική ανάγκη.

Το παρακάτω πρόγραμμα αποτελείται από τρία τμήματα κώδικα.

  • Το πρώτο τμήμα κώδικα κατεβάζει το σχοινί του οποίου η ταχύτητα αλλάζει αναλόγως με την είσοδο που βάζουμε εμείς π.χ το επίπεδο ενός ήχου (μικρόφωνο).
  • Το δεύτερο τμήμα κώδικα ανεβάζει το σχοινί του οποίου η ταχύτητα αλλάζει αναλόγως με την είσοδο που βάζουμε εμείς π.χ το επίπεδο ενός ήχου (μικρόφωνο).
  • Το τρίτο τμήμα κώδικα όταν εκτελεστεί σταματάει τον κινητήρα που κατεβάζει το σχοινί.

 

 

 

Οριστικοποίησε το αρχείο σου

  1. Περιέγραψε το πρόγραμμα σου.
  2. Εξήγησε γιατί επέλεξες την τελική λύση που παρουσίασες.
  3. Οργάνωσε τις πληροφορίες που κατέγραψες.
  4. Εισήγαγε κείμενο με σημαντικές πληροφορίες, φωτογραφίες, στιγμιότυπα αποτύπωσης του προγράμματος ή βίντεο.